Det gode skib Liss

Det gode skib Liss

Det gode skib Liss

Logbog for det gode skib af Svanemøllehavnen i København.

Liss er af mærket Maxi 77.

Ny lærling om bord

2013Posted by Philip Jensen Tue, July 30, 2013 16:41:46

Med vinden ind direkte i stævnen, altså igen modvind, afgår "Det gode skib Liss" fra havnen i Udbyhøj. En hyggelig, ny ombygget og meget lidt besøgt havn. For første gang på sommertogtet er der ledige pladser i overflod og ro døgnet rundt. Måske fordi havnen er beliggende inde i Randers fjord og en omvej, hvis altså man ikke skal til Randers. Eller som det er tilfældet med "Det gode skib" - et fornuftigt afbræk, når man 10 sømil har sejlet i modstrøm, modvind, modbølger og motorophænget siger mærkelige lyde.

Som et kuriosum, skal det nævnes, at besætningen på nabobåden i havnen, "Ællingen", eneste gæstebåd i havnen, udover Liss, taler som "Drengene fra Angora" og "Team easy on", måske uden selv at vide det. Udover den kvalitet, er de også yderst behjælpelige da "Det gode skib" anløber. I medvind, medtrøm og en motor der siger mærkelige lyde.

Som et plaster på Svabergastens noget sårede stolthed og bemærkning om, at anløbet ikke var videre kønt, kommentere ”Ælling skibskonen" kærligt, med et smil på læben, "pyt, det bliver den næste gang. Se det er sødt sagt og man forstår pludselig godt, at hun tog kampen op med kaptajn Brian og fik omstødt, at der faktisk skulle være et (k) foran ællingen.

En håndfuld begivenheder fra turen i øvrigt er værd at indskrive i logbogen:

Turen fra Randers fjord til Grenå tager 9 timer, mod normalt max 5 timer. En god forklaring er, at modvind og krydssejlads gør strækningen dobbelt så lang, men... vejret er fantastisk, ok vind, minimum sø og selvstyren der fungere upåklageligt hele vejen. Og der bliver tid til at Yachtskipper går i kabyssen og kokkererede, selvom forholdene måske ikke er til det. Som det ses, bliver adskillige råvare brugt.

Og ikke mindst bryder motorophænget så meget sammen, at det tydeligvis skal skiftes. Lidt underligt, at en stålplade af den størrelse og tykkelse overhovedet kan knække. Det holder dog hele vejen til Grenå, godt surret fast, ender motoren ikke på bunden af Kattegat.

Tidligt tirsdag morgen, indtager en ny lærling ”Det gode skib Liss” og det gav et vemods, savne gib i besætningen. Det er jo kun ganske få dage siden, der er taget afsked med Svabergastlærlingen, som afmønstrede for at feste og vandre i de svenske skove.

Men den nye lærling der blot ville afmontere motor og defekt ophæng, stod hurtigt af igen, men vender forhåbentligt snart tilbage for at monterer nyt.