Det gode skib Liss

Det gode skib Liss

Det gode skib Liss

Logbog for det gode skib af Svanemøllehavnen i København.

Liss er af mærket Maxi 77.

Det danske vejr...

2015Posted by Philip Jensen Sat, July 25, 2015 13:57:47

Det danske vejr og den sydlige del af Kattegat viser sig denne sommer fra en noget umedgørlig side. Vindmåleren melder ind i mellem 12 – 15 sekundmeter, der ofte kommer fra den forkerte retning, i forhold til hvor ”Det gode skib Liss” gerne vil hen, uden alt for meget besvær.

Undtagelse er heller ikke det lille svenske fiskerleje Viken, der er målet for dagens ben på sommertoget. Svabergastlærlingen er ved roret det meste af tiden. En rullende sø fra nord og vind fra vest, gør de blot 12 sømil fra Gilleleje, til en noget bumpet og ujævn affære.

Den lille fiskerihavn og byen med mange fine og velholdte huse, er et populært turistmål, eftersigende også for danskere. Mange lokale kører til havnen for at hygge, købe is, eller spise på et af de tre spisesteder. I aften og nattetimerne, er det sommerferieramt, lokale ungdom, der underholder.

Til trods for at have konsulteret flere elektroniske opslagsværker, lykkedes det ikke besætningen at finde ud af, hvorfor der flere steder i byen, under det svenske flag, er anbragt engelske og amerikanske. Måske Inga som besætningen møder, siddende ved siden sin noget kolde ”newest boyfriend” kan hjælpe. I hvert fald er hendes tonefald og accent tydeligt amerikansk, om end hun befinder sig i en skånsk sommer by.
Ringer Runa og assistenten Rufus

2015Posted by Philip Jensen Sun, July 19, 2015 23:01:59

På årets sommertogt kommer ”Det gode skib Liss” forbi øen Nyord, der nu er forbundet med en bro til Møn.

Liss og hendes besætning har anløbet den lille, hyggelige havn mange gange. Nyder gåturene i den næste bilfri by, hvor natur og kultur mødes i skøn forening. Lolles kro med den fine gårdhave og den gode æblekage, skal også besøges.

Et par ting er dog forandret denne gang, Det gode skib anløber. Fx er en del af afmærkningerne i Bøgestrømmen tilsyneladende flyttet… og ligger sirligt stablet på havnen. Så papirkort, gps og IPad- navigationen stemmer ikke helt overnes, uden det dog giver panik. Heller ikke når ekkoloddet pludselig kommer med en hidsig ”lavt- vands melding”.

Et andet nyt syn, er antallet af svaler. Landsvaler, Bysvaler og Digesvalerne, der normalt holder til på Nyord. som fra marker og enge trækker op til byen og sætter sig på telefonledningerne”, er der en del færre af. I grunden rimeligt udramatisk, ikke noget med sprøjtegifte og ulovlig jagt, men af den simple årsag, at ledningerne nu er gravet ned i jorden og altså af gode grunde, ikke længere kan være et tiltrængt hvilested.

Midt i byen ligger Nyord kirke, som er bygget i 1846. Tanken, udover at øens borgere skulle skoles og afstanden til gravstederne være kort, var også at få tilknyttet en præst, der kunne fungerer som øens skolelærer. At kirken blev ottekantet og på nogle punkter ligner Grundvigs kirken i København, var der ikke nogle særlige tanker bag, vist kun at passede til det lille stykke jord, der var til rådighed midt i byen.

Ringeren Runa passer kirkeklokken. Sørger blandt andet for, at solen bliver ringet behørigt ned og til der bliver kaldt til gudstjeneste den ene gang om måneden, præsten fra Stege kommer og forestå den. Og som det fremgår, er man meget opmærksom på arbejdsmiljøet på Nyord, ingen høreskader til ringeren Runa og eller hendes tro følgesvend, hunden Rufus. (undskyld Rufus, hvis du hedder noget andet, det passer bare så fint)

Vejret er fantastisk og dejlig sommervarmt. Dog er vinden til tider hård og kommer som så ofte før, fra den forkerte retning, så det bliver til en ekstra overnatning, inden ”Det gode skib Liss” igen stævner ud og sommertogtet går videre.

Nordens Maimi

2015Posted by Philip Jensen Thu, July 02, 2015 00:07:23

Med afgang fra Svanemøllen er destinationen i første omgang Sydsjælland og Stevns, men som det åbenbart er besætningens lod, er det ikke altid vejr, vind eller mangel på samme gør det muligt at komme frem, indenfor nogenlunde ordentlig tid.

Så undervejs er der tid til rengøring, en enkelt regnbyge og en udsøgt middag, inden der et sted midt i Køgebugt, ændres kurs. Besætningen beslutter i stedet for at gå mod øst og Skanör. Beskrevet i turistguiden som Sveriges svar på Skagen og i historiebøgerne som et handelsmekka for 700 – 800 år siden. På store markeder blev der solgt sild og handelsvare fra hele Europa.

Skanör havn er i dag populær, servicen og faciliteterne fine, den kvindelige del af besætningen mener havnefogeden storcharmør, og man kan mod et mindre depositum, låne cykler, hvilket besætning gør.

Der er et ret veludviklet livredningstjeneste på de store sandstrande der omkranser havnen. I bedste Baywatch sejlere de rundt på vandscooter og der er bygget nogle imponerende Lego look- alike skure de kan sidde og holde øje i.

Måske er det der, de unge mennesker opholder sig. For det undre besætningen undervejs på cykelturen, at det er begrænset hvad de møder af unge mennesker. Derimod møder de mange ret modne mennesker, nogen ville nok sige overmodne. På en cafe sidder en tro kopi af Clark Gabel og holder hof og da der lyder motorstøj fra gaden, er der en årgang tæt på pensionsalderen der fræser rundt i en Ford Cortina, der er tæt på at være antikvitet. Men det forhindrer ham ikke at stoppe op og sludre med to gråhårede, ældre kvinder. Senere skal den samme scene gentage sig, denne gang bare med en ældre mand der kører Volvo. Spekulationerne hos besætningen går på, om Skanör måske mere er Nordrens Miami, end den er Sveriges Skagen.

Nordens Chicago

2015Posted by Philip Jensen Mon, June 29, 2015 23:04:47
Generalprøven på årets forsommertogt, går til Malmø, Sveriges 3 største by, hvor byens nyeste marina er anlagt i den gamle dock. Man lægger til næsten inden i byen og er omkranset af høje bygninger, med en uden tvivl, betragtelig kvm pris.

Turen fra Svanemøllen går med vinden ind fra agter, uden de store problemer. Kun tvivlen om hvilken vej det store fyr der står foran indsejlingen, skal passeres og den pludselige opmærksomhedskrævende "lav vands alarm" giver et øjeblik lidt uro i cockpittet. Svarbergastlærlingen der står for at tjekke gps' og ekkolod, mener dog ikke der er grund til bekymring.

En anden bekymring der måske heller ikke grund til, er at Malmø er udråbt til "Nordens Chicago' pga. de mange skyderier der har været de senere år. Lærlingen der jo besidder stor portion selvtillid, lader sig dog ikke anfægte, men undre sig over det store antal vagter der er placeret foran restauranter og cafeer.

Der er dog ikke restaurantbesøg på programmet, men "Malmøgryde ala Lærling". Som altid en kulinarisk oplevelse, hvor der ikke er sparet på ingredienser og mængder. Meget store mængder.

Vinden vender ikke i løbet af natten, så hjemturen er et langt kryds, inden Svanemøllen anløbet om eftermiddagen.Uden mad, drikke... og motor

2015Posted by Philip Jensen Fri, May 15, 2015 22:01:27

Sejlskibe er hunkønsvæsner og det er modernatur også, er der nogen der siger. Og det sker da også at "Det gode skib Liss" går sine egne veje og modernatur, ja, hende kender vi, hun kan være mild, medgørlig, voldsom og ganske vidunderlig.

Årets første sejlads med fuld sejlføring bliver gennemført med bravur. Besætningen bestående af Svabergasten og Admiralinden kigger dybt i bøger med tydning vejrudsigter og har tillid til motoren, der for ikke så mange drifttimer siden, fik et grundigt tjek. Så alt er på plads til en fin og afslappende dag på havet.

Det skal dog vise sig, at Øresund er væsentlig mere oprørsk end vejrudsigten har givet udtryk for og motoren... den samme som for ikke så mange drifttimer siden, fik et grundigt tjek, ja den vil ikke når den skal.

Men efter et kik på skoleskibene, der aldrig har set en motor og alligevel gladeligt sejler ud og ind af egen og fremmede havne, er der ikke andet for, efter dagens sejlads at føre det "Det gode skib" i havn for sejl. At lade vind være vind og bølger noget bag på kongeligt porcelæn.


Og så er det at det sker, at vinden pludselig bliver medgørlig og motoren giver sig til at spinde som om det har været planen hele tiden. Jo, den er vist god nok, "hunkønsvæsner".Kom du bare an, sæson 2015!

2015Posted by Philip Jensen Mon, April 06, 2015 11:50:32

Så er det april og vejret viser sig fra sin allerfineste side. Traditionen tro, bliver nogle af påskedagene brugt til at starte klargøringen af ”Det gode skib Liss”.

For foden af Svanemølleværket, møder besætning, Yachtskipper, Svabergast og Svabergastlærling op med åbne arme og positivt sind, for at tage imod en ny sæson.

Opgaverne er fordelt. Yachtskipperen, agerer omvandrende farvekort og gør sit til, at alle ved hvilken farve bundmalingen har og håndterer i samarbejde med sejlklubbens restaurant, forplejningen.

Trygt og godt viser det sig, at alt er som det plejer. Solen skinner, det er frostfrit, der er liv alle vegne og der arbejdes på bådene der ligger tæt (for tæt, mener en del af besætningen) Humøret er højt og Svabergastlærlingen, den flotte fyr og omvandrende testosteronbombe, har stadig et ualmindeligt godt øje til kønne kvinder. Den øvrige del af besætningen ser frem til på de lange togter og gerne også på de korte, at få tips og tricks fra en mester.

Om tiden og vejret tillader det, er det muligt at ”Det gode skib Liss” bliver begunstiget af endnu et besøg, inden søsætning den 15. april.